The GlenDronach: The Sherry Cask Connoisseur since 1826

PERSBERICHT | 13/03/2019 |

Scotch single malt whisky, gerijpt op de allerbeste sherryvaten, bekroond en algemeen beschouwd als één van Schotlands beste. Dit is whisky met een verhaal, net zo gelaagd als de smaak, puur voor de fijnproever.

Het leven daagt ons uit, elke dag opnieuw. De kunst is om stil te staan bij alle kleine momenten van geluk, steeds weer. Na zo’n dag die alles van je vroeg kom je thuis. Moe maar voldaan, gegeven wat je had en nu tijd voor jezelf. De regen slaat tegen de ramen en je sluit je ogen. Ja, dit is zo’n moment! Je loopt naar het drankkabinet, gedecideerd. Je weet allang wat je gaat pakken. Maar eerst het glas. Die dikke, geslepen tumbler van kristal. Zo voelt thuiskomen, zo móét het voelen. En dan het belangrijkste: de fles. Die ene, die speciale, die van ons: The GlenDronach.

Voorzichtig ontkurk je hem en diep adem je in. Daar zijn ze, de aroma’s van vanille, gember in de verte. Je neemt het in je op als de eerste zinnen van een verhaal dat je mee gaat slepen. Even plaag je jezelf nog door de drank door het glas te draaien; de amber rode kleur lijkt ervoor gemaakt te zijn.

En dan de slok, het echte werk. Uitdagend prikkelt de drank op je lippen en langzaam voert de smaak je mee. Het is de smaak van een van de speciaalste Scotch single malt’s die er zijn. Zacht, lichtzoet, maar tegelijk rijk en robuust. Is dat het resultaat van de rijping op de allerbeste sherryvaten uit Spanje? Meteen komt het karakter van de whisky op je af. Maar hoe langer je proeft, hoe meer lagen je ontdekt. Van sterke stoten tot ragfijne subtiliteiten: in je mond speelt zich een adembenemende choreografie van smaken af. Niks anders is er nu, alleen jij en deze sensatie. Soms diep, soms licht, steeds heerlijk. Legendarisch genieten.

Vallei van de Dronach
Het verhaal van deze Scotch single malt whisky is een legende die ons in smaak en beleving meevoert naar de Schotse Highlands. Diep verscholen in de vallei van Forgue, ergens in de heuvels van de Eastern Highlands, ligt The GlenDronach. De ‘vallei van de Dronach’, betekent dit, vernoemd naar de bron van het water: The Dronach Burn. Opgericht in 1826 is The GlenDronach een van de eerste officiële whiskydistilleerderijen in Schotland. Hier worden al bijna 200 jaar lang de meest verfijnde single malt whisky’s geproduceerd, aged op alleen de allerbeste Oloroso- en Pedro Ximenez-sherryvaten.

Cask is King
Echte whisky liefhebbers weten natuurlijk dat de beste whisky’s rijpen op de beste vaten. Maar fijnproevers gaan nog een stap verder en kiezen voor een Scotch single malt met een rijping op sherryvaten.

James Allardice, oprichter van The GlenDronach, was een pionier in de whisky-industrie. Als grondlegger en geestelijk vader van diverse sherry cask finishes heeft Allardice single malt whisky naar een nieuw niveau weten te tillen. Een nauwkeurige selectieprocedure zorgt er tot op vandaag de dag voor dat alleen de sherryvaten van de allerbeste kwaliteit geselecteerd worden. Alleen zo kan The GlenDronach whisky’s van sublieme kwaliteit blijven produceren. Bij The GlenDronach geloven ze er heilig in: Cask is King!

De diepe, donkere kleuren van The GlenDronach-whisky’s zijn een gevolg van de lange aging in de sherryvaten. Naast dat alle The GlenDronach whisky’s natuurlijk zijn gekleurd, zijn zij ook non-chilled gefilterd. Ongekoeld dus, en dat maakt deze whisky puur en van sublieme kwaliteit. The GlenDronach behoort dan ook niet voor niets tot de top van de Schotse whisky-industrie.

Het effect van een sherry cask aging is te herkennen aan een krachtige, robuuste en rijke smaak. The GlenDronach gebruikt enkel en alleen de beste sherry casks bij de productie van de brede range aged single malts. Laat je meevoeren in de variëteit van smaken en tonen in de whisky’s en ontdek de dans van bloedsinaasappels uit Sevilla, ontstaan uit de rijping op vaten van Pedro Ximenez, met de tonen van geroosterde kastanjes en gekruide chocolade door rijping op de allerbeste Oloroso-sherryvaten.

Volledige range aged whisky’s
De core range van The GlenDronach bestaat uit een aantal sublieme aged single malts. Uiteenlopend van The 8YO Hielan, The 12YO Original, The 15YO Revival, The 18YO Allardice en de 21YO Parliament. The 12YO is het vlaggenschip van The GlenDronach. (Zie tasting notes onderstaand)

Naast de core range heeft The GlenDronach een uitgebreide range specials en limited editions. Vele daarvan keren jaarlijks terug in een nieuwe release en zijn ongekend populair bij verzamelaars en investeerders. Jaarlijks wint The GlenDronach zowel in Nederland als wereldwijd noemenswaardige whisky awards. Zo werd in november 2018 The GlenDronach 21YO Parliament uitgeroepen tot ‘Beste non-peated Scotch Single Malt’ tijdens het Internationale Whisky Festival in Den Haag.

Een volledige aged range is tegenwoordig uniek. Steeds meer whisky merken introduceren zogenaamde NAS Scotch Single Malts. NAS staat voor No Age Statement. Whisky is hot; de vraag overstijgt het aanbod dan ook by far. Door malts uit verschillende vaten met elkaar te combineren (ja, het is dan nog steeds een single malt, zo lang alle malts maar van één en dezelfde distilleerderij komen, minimaal drie jaar gerijpt hebben in Schotland en de whisky minimaal 40% alcohol bevat), is het mogelijk tegemoet te komen aan de grote vraag. Wel met als gevolg dat aged whisky’s nóg schaarser worden. De echte single malt Connoisseur is op zoek naar die ene hele speciale, waarvan de leeftijd wél bekend is. Deze dus.

Het verhaal
De geschiedenis van The GlenDronach is gekleurd met whiskypioniers en legendes. Hoewel de distilleerderij natuurlijk mee is gegaan met de tijd, worden er geen concessies gedaan en houdt The GlenDronach vast aan de ultieme kwaliteitseisen. Nog steeds rijpen we alleen op de beste vaten. Nog steeds gaan we alleen voor legendarisch goed.

Klik hieronder om de brandmovie te bekijken:

En over legendes gesproken: al méér dan 200 jaar worden de geheimen van de distilleerderij bewaakt door een groep trouwe raven die zich nestelen in de warehouses. ‘Zolang de vogels blijven nestelen, blijft de whisky van uitstekende kwaliteit’, aldus het bijgeloof van de master distilleerderij van The GlenDronach.

De distilleerderij van The GlenDronach werd gebouwd in 1826 door James Allardice, een zoon van een rijke grondbezitter aldaar. Door verwaarlozing en slecht beleid ging het snel bergafwaarts met de distilleerderij, die in 1837 zelfs totaal afbrandde. Na herbouw van de distilleerderij door Walter Scot en na vele doorverkopen werd het bedrijf in 1960 verkocht aan Teacher's en in 1976 aan Allied Breweries. De distilleerderij werd in 1995 in de mottenballen gelegd. Na de heropening in 2002 werd de complete range van 8YO, 12YO, 15YO, 18YO en 21YO in 2009 opnieuw geïntroduceerd. Allen met een aging op Pedro Ximenez- en Oloroso-sherryvaten. Sinds 2016 is The GlenDronach in handen van het Amerikaanse Brown Forman, het imperium dat o.a. verantwoordelijk is voor het succes van Jack Daniel’s.

Tasting notes The GlenDronach 12YO Original

Deze rijke sherried Scotch single malt heeft minimaal twaalf jaar gerijpt op een combinatie van de beste Spaanse Pedro Ximenez- en Oloroso-sherryvaten. The GlenDronach 12YO is non-chill filtered, natuurlijk gekleurd en gebotteld met 43% alcohol. The GlenDronach 12YO Original is een zoete en romige dram.

ABV: 43%
Kleur: diep amber
Neus: rond en soepel, vanille, fijne sherrytonen en licht rokerig
Smaak: zacht en zoet, vanille, sherry met tonen van het bos, klein pepertje en iets rokerig. In de middellange prettige afdronk iets peper en lichte houttonen met het zoet van vanille.

Meer informatie of beeldmateriaal >>