Jura

Het Schotse Jura whisky, maar dan in Nederland

Op 25 mijl ten westen van Schotland bevindt zich een uniek eiland vol onstuimige natuur, ruige bergen, vredige meren en een stormachtige zee. Een afgelegen eiland met maar één weg, één winkel, één pub en één distilleerderij waar de 200 bewoners en 5.000 herten de dienst uitmaken. Deze hechte community stort zich vol overgave op de creatie van een bijzondere whisky: Jura. De ambachtslieden van het eiland hebben in 2018 hun receptuur verfijnd met als resultaat een nieuwe range single malt whisky’s. Één ding staat vast: deze Jura single malt whisky is ‘a long way from ordinary’.

Strategie
Spirits-company A Brand New Day vroeg PRESSURE om mee te denken over een unieke manier om de nieuwe range single malt Jura whisky onder de aandacht te brengen onder een brede doelgroep van beginnende whisky-drinkers tot de echte whisky-liefhebber. En hoe beter het Jura-gevoel over te brengen dan door Jura naar Nederland te halen?

Op 30 oktober 2018 werd forteiland Pampus daarom volledig omgetoverd tot het Schotse evenbeeld van Jura. Terwijl de wind en regen langs het fort striemden, maakten ongeveer veertig genodigden (van influencers tot magazines) kennis met de nieuwe range Jura single malt whisky via een heerlijke welkomstcocktail in het imposante waterreservoir, een unieke whisky-masterclass in de geschutkamer gevolgd door een robuust diner met steak en kreeft in de zeemansbar. De verhalen van brand ambassador Daryl Haldane, die de aanwezigen met een sterk Schots accent mee op Jura-whiskyreis nam, maakten het geheel af. Iedere genodigde kreeg na het event een goed gevulde perskit mee om ook thuis na te genieten van de whisky.

Resultaat
Het creëren van een belevenis blijkt uiteindelijk toch altijd een van de beste manieren om de mooiste verhalen tot stand te laten komen. Naast de vele stories die tijdens en na het event verschenen, plaatsten FHM.nl en Manify.nl al prachtige stukken, bleek Jura de editor’s pick van Men’s Health, besteedden JFK en Esquire aandacht aan Jura, nam @Daddyhox de nieuwe single malts mee in zijn vlog en liet Mixedgrill.nl weten wat hij van de whisky’s vond in een mooi artikel!

 

Say hello to Jura!

Een stukje Jura in Amsterdam
One road, one distillery, one purpose. Waar komt dat dichter in de buurt dan op het Amsterdamse forteiland Pampus! Op 30 oktober werd het eiland voor één avond omgetoverd tot het Schotse Jura. Terwijl de wind en regen langs het fort striemden, maakten genodigden kennis met de nieuwe range Jura single malt whisky via een heerlijke welkomstcocktail in het imposante waterreservoir, een unieke whisky-masterclass in de geschutkamer gevolgd door een robuust diner met steak en kreeft in de zeemansbar. De verhalen van brand ambassador Daryl Haldane, die de aanwezigen met een sterk Schots accent mee op Jura-whiskyreis nam, maakten het geheel af.

Het verhaal van Jura
Schotland heeft vele eilanden maar zoals Jura is er geen ander. Een kleine wereld op zich waar zanderige baaien, uitgestrekte vlaktes, hoge bergen en wilde rotsen nog onaangetast zijn. Tussen al dit natuurschoon bevindt zich slechts één dorp met een unieke distilleerderij als kloppend hart van de gemeenschap, waar men zich al sinds 1810 bezighoudt met de creatie van de beste Jura whisky. Sinds de jaren zestig floreert de distilleerderij waarbij Jura is uitgegroeid tot een merk met wereldwijde en award-winnende single malts. Dankzij de passie, het doorzettingsvermogen en de vindingrijkheid van de bewoners van Jura, de Diurachs, en de bijzondere, afgelegen omstandigheden van het eiland biedt Jura kwalitatieve whisky als geen ander.

Want al is het eiland wellicht niet de makkelijkste plek om whisky te maken, het is wel de beste. Waarom? Omdat op een eiland zo afgelegen en lastig bereikbaar als dit, waar ieder lid van de community een rol speelt in de distilleerderij en waar hard werken hand in hand gaat met schoonheid en rust, je ieder moment, iedere druppel whisky en ieder gedeeld glas koestert. Dát is Jura, a long way from ordinary.